2021.11.30
IRODAHÁZAK ÉJSZAKÁJA VIII - Mészáros Gábor, Papp Dávid - Tópark



"Gyönyörű épületek vannak a Tóparkban, és még innen is kiemelkedik ebből a bazaltorgonás Zsolnay homlokzat.
- nyilatkozta Mészáros Gábor a Tópark képviselője és Papp Dávid a Tópark építésze.


Interjú Papp Dávid Béla tervezővel

A Tóparkban az épületek homlokzati kialakítása túlzásnak tűnik anyagi és szellemi értelemben.  A korábbi negatív image-t szeretnétek elvinni a skála másik felére vagy arra gondoltatok, hogy egy szürke monolit tömbből kihozzátok a lehető legjobbat?
 
Mindkettőt egyszerre kell kezelni. Egy tervezőnek koncepció nélkül belefogni egy projektbe tévút. Csak formailag felépíteni egy épületet az nem építészeti gondolkodás. Ha egy koncepció mellett elindul az ember, akkor lehet a legnagyobb léptéktől a legkisebbig végig vinni és minden értelmet nyer, csatlakozik az egészhez. Ez nem is annyira a Tópark projekthez, hanem a gondolkodásmódunkhoz köthető. A másik a projekt negatív előjele, ami miatt nem volt elég, hogy befejezzük a félbehagyott komplexumot, hanem egy olyan többletet kellett mellé adni, amiről lehet beszélni, ami időtálló, és kimozdítja a korábbi szellemvárosi és betontorzó képből, egy új életteli világot teremt.
 
Ez sokkal kötöttebb, mintha zöldmezős beruházás lett volna?
 
Bizonyos értelemben nehezebb, mert vannak kötöttségek, amelyekkel nem feltétlen ért egyet az ember tervezőként sem és funkcionálisan sem. Másrészt egyfajta egyszerűség is, hiszen van egy adottság, amelytől bizonyos mértékig el tudunk térni, megtalálva az összhangot a homlokzat átalakítással, vagy kicsi hozzáépítéssel, használva a meglévő adottságokat.
 
Van kedvenc részed a komplexumban?
 
A bazaltorgonás Zsolnay homlokzat annyira egyedi, hogy kiemelkedik az épületegyüttesből  anyaghasználatában, formavilágában és a szellemi tartalmában is.
 
Meggyessi professzornál hallgattam urbanisztikát a Budapesti Műszaki Egyetemen, ő korábban azt mondta, hogy az a városrész az egészséges, ahol néhány percen belül elérhető iroda, retail, lakás. Ez itt megvalósul? Kialakult egyfajta kisvárosi feeling?
 
Most van kialakulóban. Először a lakások értékesítése kezdődött el, az irodavonal most kezd beindulni, mert most kapott használatbavételi engedélyt az első két irodatömb. Az itt lakók egy része elmegy dolgozni és hazajön este, de egyre több a kisgyerekes család is, illetve a projekten belül nyílt egy iskola is,  ami már  hétköznap is élettel töltik meg a projektet.  Hétvégén a tópart közelsége, a sétány, a játszótér és annak a vonzáskörzete bevonzza a nem itt lakó embereket is, ezáltal elindult a passzázs hangulat, jövés-menés van a házak között.
 
A passzázs hangulat azért is alakul ki, mert körbe autópályák vannak és az a rész talán kevéssé vonzó? 
 
Azt szeretnénk, hogy a kívülről érkezők is bejöjjenek a Tópark belsejébe a passzázsra és ehhez valamilyen izgalmat  kell teremteni.
 
Az általatok újratervezett részből mennyi valósult meg és mennyi van még hátra?
 
Elsődleges beruházás a homlokzat elkészítése, ebben a tekintetben 90 %-os a projekt, a belső passzázs körül van néhány rész kivitelezés alatt, a kifelé néző homlokzatok elkészültek. Az irodaépületek kiadása folyamatban van, a lakórész a már átadott területeken teljesen feltöltődött. 
 

KÖVETKEZŐ
IRODAHÁZAK ÉJSZAKÁJA



2022


KÖVESS MINKET,
HOGY IDŐBEN ÉRTESÜLJ!

HÍREK

2022.02.01
Két éjszakai helyszínünk is versenyben az Év Irodája címért!

Az Europa Design idén hat olyan iroda kialakításában is részt vett, akik jelen vannak a versenyben - ráadásul ebből kettőt a 2021-es Irodaházak Éjszakája résztvevői személyesen is bejárhattak. Publicis House – Irányi Palota

2021.10.19
Ilyen volt az Irodaházak Éjszakája VIII.

Nyolcadik alkalommal szervezte az Europa Design az Irodaházak Éjszakája című eseményt, amelyre hagyományosan a Design Hét alatt kerül sor.
Ilyen volt az Irodaházak Éjszakája VIII.

2021.10.01
Irodaházak Éjszakája – szakmai élménytúra nyolcadszor

Idén is érdemes időben jelentkezni az Irodaházak Éjszakájára, amelyet már nyolcadik alkalommal szervez meg az Europa Design.

Irodaházak Éjszakája – szakmai élménytúra nyolcadszor

2020.05.28
Vírusmentesítő robotika


Az éjszaka hőse akcióban...

Kapcsolat


IRODAHÁZAK ÉJSZAKÁJA
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


http://www.europadesign.hu/

Adatkezelési tájékoztató